1900 Sigara Karşıtları Birliği, sigara ve beyin rahatsızlıkları arasındaki bağlantıları ortaya koyan bir broşür yayınlamıştır.
1902 İngiliz Şirketi Imperial Tobacco Company ile ABD şirketi American Tobacco Company, aralarındaki ticari savaşa son vererek 'British-American Tobacco Company Ltd' adlı ortak bir girişim kurmuştur. James B. Duke bu ortak girişimin ilk yönetim kurulu başkanı olmuştur.
1908 New York City’de yetkililer, kadınların kamuya açık alanlarda sigara içmesini yasaklamıştır. İki hafta sonra Katie Mulcahey bu yasağı ihlal ettiği için tutuklanmıştır. Mulcahey, görevliler tarafından götürülürken “Hiçbir erkek bana ne yapacağımı söyleyemez” diye bağırmıştır ve sigara içmek, kadın özgürlüğünün simgesi olarak görülmeye başlanmıştır.
1914 1. Dünya Savaşı patlak vermiştir. 1917’de Fransa’daki Amerikan birliklerinin başkumandanı General John J. Pershing, tütünü “günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası” olarak tanımlamıştır. Avrupa’da askerler, sigarayı vakit öldürmek ve stres azaltmak için bir araç olarak görmüştür. Orduda sigaranın böylesine popüler hale gelmesi, tütünü vatanseverlik kavramıyla özdeşleştirmiştir.
1921 ABD Idaho Eyaleti’nde sigara satışı yasaklanmıştır.
1925 Yasaklara rağmen sigara satışları artmaya devam etmiştir. Amerikan Mercury dergisinde “Yasaklar ne kadar katı olursa, sigara o kadar yaygınlaşacak” şeklinde bir değerlendirme yapılmıştır.
1941 ABD Başkanı Roosevelt tütün üretimini 2. Dünya Savaşı önlemleri çerçevesinde koruma altına almıştır. Başkanın eşi Eleanor, “kamuoyunun önünde sigara içen ilk First Lady” olmuştur.
1945 2. Dünya Savaşı’nda sigara kullanımı artmıştır. Sonraki on yılın ortasına gelindiğinde Amerikalı kadınların dörtte birinden fazlası ve Amerikalı erkeklerin yarısından fazlası sigara içmektedir.
1952 İki İngiliz araştırmacı Richard Doll ve A. Bradford Hill, dört yıl boyunca 1465 akciğer kanseri hastasını, yaş, cinsiyet ve bölge açısından aynı özellikleri taşıyan ve başka hastalıklara yakalanmış aynı sayıda hastayla kıyasladıkları çalışmanın sonuçlarını açıklamıştır. Çalışmaları, akciğer kanseri hastalarının sigara kullanıcısı olma olasılıklarının yüksek, yoğun sigara kullanıcısı olma olasılıklarınınsa çok daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur.